FAQ: Age grading


Wat is leeftijdsindex?

Leeftijdsindex is een manier een prestatie van een atleet aan te passen aan leeftijd en geslacht. De leeftijdsindexeringstabellen zijn ontwikkeld door de World Master Athletics, de wereldbond voor masters (veteranen) op het gebied van atletiek. De tabellen zijn voor het eerst gepubliceerd 1989.

De tabellen werken op basis van de wereldrecordtijden voor iedere leeftijd op iedere afstand, voor mannen en vrouwen. Daar waar geen record genoteerd staat, is die geschat.

Bijvoorbeeld het wereldrecord van een 53-jarige vrouw op 10km hardlopen is 35:01. Dus als een 53-jarige vrouw op de 10km finisht in 45:18 is haar leeftijdsindex 77,3% (35:01 gedeeld door 45:18 x 100). De tabellen geeft oudere hardlopers de mogelijkheid hun tijden op een eerlijke manier te vergelijken met jongere collega's. In tegenwoordige loopgroepen en atletiekverengingen, maar ook op communities op internet verdiend een leeftijdsindex kampioen tegenwoordig evenveel, zo niet meer, waardering dan de overall winnaar van een hardloopevenement.

Waar wordt de leeftijdsindex voor gebruikt?

De Leeftijdsindex kan worden gebruikt om resultaten van verschillende leeftijden en sexes te vergelijken; traceer je eigen resultaten gedurende een periode; identificeer je beste evenementen; zet doelen voor de komende jaren; en identificeer je beste prestatie ooit.

Je kunt ook de leeftijdsindex gebruiken om een wedstrijd te voorspellen. Belangrijk hierbij is, dat evenredig aan de afstand die toeneemt, je gemiddelde snelheid zal afnemen, in verhouding met de snelheid van de wereldrecords op deze afstand. Dit is een verbazingwekkend nauwkeurige aanname voor veel hardlopers, met inachtneming dat ze voldoende getraind hebben op de afstanden.

Ik heb X minutes gelopen in een wedstrijd. Wat is mijn leeftijdsindex?

Bereken een leeftijdsindex resultaat op basis van een afstand en een tijd hier.

Wat zal mijn tijd zijn bij een leeftijdsindex van X procent?

Bereken hier de tijden op basis van een leeftijdsindex

Bekijk ook