[Andere sport...]Gamers zoeken aansluiting bij NOCNSF

Mededelingen voor en over gebruikers, chatten ed.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
MasterRunner
Lid
Lid
Berichten: 4944
Lid geworden op: di 23-11-2004 1:00

za 03-09-2005 7:21

Leuker kunnen we het niet maken... (of iets anders....???)

Gamers zoeken aansluiting bij NOCNSF

http://www.nu.nl/news/583927/50/Gamers_ ... OCNSF.html
Gamers zoeken aansluiting bij NOCNSF

Uitgegeven: 1 september 2005 23:15
Laatst gewijzigd: 1 september 2005 23:24
ENSCHEDE - Nederland is een sportbond rijker: de Nederlandse Electronic Sport Bond. De bond wil per januari 2006 van start gaan en heeft zich gemeld bij NOCNSF. Met begeleiding vanuit de sportkoepel zelf is het aanmeldingstraject ingezet. De E-Sportbond.nl, zoals deze zichzelf kortweg noemt, hoopt van start te gaan met 20.000 leden.

Voorzitter Jasper Schoo uit Enschede nam met drie mede-gamers het initiatief tot de bond. "Eigenlijk uit ergenis. Ergenis over het ontbreken van een goede competitie en het ontberen van een aanspreekpunt voor alle gamers", zegt Schoo.

Volgens de voorzitter is er alle reden voor een sportbond. "Bij een kwart van de Nederlandse huishoudens staat een spelcomputer. Bovendien hebben 4 miljoen huishoudens een breedband internetverbinding waarmee gemakkelijk online kan worden 'gegamed"', verklaart Schoo.

Gameparty

Zijn bond heeft de steun van Gameparty, een organisatie met 40.000 leden. Schoo verwacht dat zeker de helft zich zal aansluiten bij zijn bond. Het eerste jaar kan dat voor 10 euro. Naar verwachting zal de contributie daarna 20 euro per jaar bedragen. "Daarvan kun je een goede organisatie draaiende houden."

Diehards

De E-Sportbond wil er voor alle gamers zijn. Voor spelers die eens per week een spel achter hun computer spelen en ook voor de 'diehards', die wel vijf uur per dag gamen. Volgens Schoo bedrijven deze laatsten topsport. "Als je ziet hoeveel energie ze er insteken, wat ze er voor over hebben, kun je dat gerust stellen."

Ook in andere opzichten kan het gamen zich meten aan de sport. Het prijzengeld bij toernooien loopt op tot 1 miljoen dollar. Schoo legt uit dat gamen veel sportfacetten in zich heeft.

Meer structuur

"Denksport bijvoorbeeld en veel spellen doen een groot beroep op de oog-handcoördinatie. Er zijn schietspelen waarbij mentaal veel van de speler wordt gevraagd." De bond denkt als sportbond meer te kunnen betekenen. "Door samenwerking met NOCNSF kunnen we fysiek sporten stimuleren en bij grote gamesevenementen kunnen demonstraties van andere sporten worden gegeven. Daarnaast willen we door het op vaste tijden spelen van competities meer structuur aan het gamen geven. Dan blijft meer tijd over voor een andere invulling van de vrije tijd", zegt Schoo.

De voorzitter van de E-Sportbond is ervan overtuigd tot de grote sportbonden van Nederland te gaan behoren. "Binnen tien tot vijftien jaar zijn we groter dat de voetbalbond", zegt hij uitdagend. In tegenstelling tot andere sportbonden heeft hij in ieder geval vooralsnog geen last van leegloop van het ledenbestand of gebrek aan jonge aanwas.

* Reacties op dit bericht? Mail de redactie.
* Altijd op de hoogte met de gratis NU.nl/nieuwslezer
* Onderweg op de hoogte blijven? Ga naar NU.nl/pda
* NU.nl homepage

(c) ANP
Gebruikersavatar
Don_K
Benefactor
Benefactor
Berichten: 4849
Lid geworden op: za 09-06-2007 1:00
Locatie: Neede

za 18-03-2023 11:36

fatit schreef:
vr 17-03-2023 14:40
Ik denk dat ik het wel aankan :)
Je reageert op een bericht van 17½ jaar geleden ...

Inmiddels is er een hoop veranderd.
De Nederlandse Electronic Sport Bond waar bovenstaand bericht over ging is inderdaad opgericht en bestaat nog steeds. Ze zijn echter nog steeds niet aangesloten bij NOC*NSF.

In 2021 heeft NOC*NSF wel onderzocht hoe Esports kunnen worden toegelaten.
En nadat de Branchevereniging Esports Nederland is opgericht, hebben ze de situatie in 2022 opneuw onderzocht, zie https://nocnsf.nl/position-paper-esports
De man van de Korte Adem
Plaats reactie