Hardlopen combineren met voetballen

Alles over trainingen, methodes, tabellen, trainingsafspraken ed.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
ForrestGump
Lid
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: do 30-04-2015 1:00

do 30-04-2015 2:23

Hallo iedereen,

Hoe staan jullie tegenover hardlopen als voorbereiding op/in combinatie met het voetbalseizoen (of een soortgelijke sport)? Ik ben momenteel in opbouw naar een halve marathon, maar ik vroeg me af of dit niet nefast is voor de explosiviteit en snelheid die nodig is bij het voetballen? Of draait het uiteindelijk gewoon om de kracht die je kan ontwikkelen?

Ik zou in juni de halve marathon willen lopen als uitdaging, maar eind juli start dan het voetbalseizoen. Raden jullie me dan aan om een voetbalspecifieke training in te lassen na de halve marathon om de explosiviteit en snelheid opnieuw wat meer te ontwikkelen? En wat zou die training dan inhouden?


Alvast bedankt!

Mvg,
Forrest Gump
gadget
Benefactor
Benefactor
Berichten: 3593
Lid geworden op: do 13-11-2003 1:00
Locatie: Huizen
Contacteer:

do 30-04-2015 10:01

Ha Forrest,

Op zich hoeft hardlopen en voetballen geen verkeerde combinatie te zijn. Maar een halve marathon en voetbal heb ik zo mn twijfels over.
Je traint met een halve marathon namelijk het verkeerde energie systeem.
Eventjes kort door de bocht heb je de volgende omzettingen van brandstof naar bewegings energie.. ik heb het niet helemaal nagezocht maar het gaat om het idee..

Vet->glucose+zuurstof->atp->beweging (ik schat zo vanaf een uur a 1,5 uur)
glycogeen->glucose +en dan vervolgens met zuurstof->atp->beweging (tot een uur)
glycogeen->glucose->atp+melkzuur->beweging (vanaf een seconde of 10)
atp->beweging (tot een seconde of 10 ?)

de hoeveelheid glycgeen in je lever en spieren is te weinig voor een halve marathon dus train je de omzetting van vet naar glucose...en de omzetting van glycogeen terwijl je voor het explosieve werk de laatste twee energie systemen zou moeten trainen..

Ik verwacht dus dat je wel lekker lang door kan draven op het veld maar de snelheid zal er wel uit zijn. de oplossing is simpel... loop een kortere afstand dan een halve marathon.. een 5 km, 10km of korter... 3000m of 800m..(1500m is naar)

Mocht je toch een halve marathon gaan doen dan zou je erna wat sprint trainingen op kunnen pakken... korte sprints.. veel rust ertusen..
One, two, Tri
Jooost
Lid
Lid
Berichten: 377
Lid geworden op: di 02-08-2011 1:00

do 30-04-2015 20:50

Tot 2 jaar geleden heb ik op zaterdag altijd gevoetbald . Omdat ik bij m'n vorige werkgever een werktijd kreeg van 1 uur 's middags tot 9 uur 's avonds kon ik geen voetbaltraining meer bijwonen.
Toen ik meer buik dan conditie kreeg ben ik in de ochtend af en toe gaan hardlopen .
Door een weddenschap om een kratje bier was mijn eerste wedstrijd de Rotterdam-marathon in 1990 . Had geen idee waar ik aan begonnen was , wist niet dat ik zoveel spieren en botten in m'n lichaam had , die pijn konden doen .
En toch , eenmaal over de finish won de euforie het van de pijn ( ook in combinatie met die biertjes ) .
Daarna had ik wel de smaak te pakken en heb ik het voetballen de meeste jaren gecombineerd met hardlopen .
Forrest , ik weet niet op welk niveau je speelt ( bij mij was het vrij bescheiden ) , maar mijn ervaring is , dat hardlopen en voetballen elkaar niet bijten . Kreeg wel soms van de tegenstanders de vraag , wat ze bij mij in de thee hadden gedaan , kon blijven gaan .
Een halve marathon lijkt me een mooie uitdaging voor jou . Probeer als training in ieder geval een afstand van een km of 15 te lopen , kijk eens hoe dat bevalt . En een aantal intervaltrainingen , maar dan wat langer en minder explosief als bij je voetbaltraining.
Probeer dan bij die halve marathon niet te snel te beginnen , anders ben je halverwege al opgebrand .
Succes en veel plezier , geniet er van .
Eide
Lid
Lid
Berichten: 913
Lid geworden op: zo 03-11-2013 1:00
Locatie: Arnhem
Contacteer:

do 30-04-2015 21:43

Op amateurniveau kan dat combineren van voetbal en hardlopen geen enkele kwaad. De kern van het conditiewerk bij voetbal is niet veel anders dan bij hardlopen. Veel intervallen, waarbij een relatief grote nadruk ligt op kort sprintwerk. Maar dat hoeft helemaal niet verkeerd te zijn zoalang je ook langere, rustige, loopjes erin houdt voor de conditie.

Als je echt op een fors niveau speelt zal je bij het langere werk (boven de 10km) echt wel merken dat de hardlooptraining ten koste gaat van het korte explosieve werk. Maar op een meer bescheiden niveau (mooie term, hou ik erin) zullen de meeste tegenstander zich alleen maar verbazen over je inhoud.

Het grootste risico in de combinatie zit in mijn ogen in blessures. Maar de disciplines op zich, voor de gemiddelde recreant, is geen enkel probleem.
Gebruikersavatar
ForrestGump
Lid
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: do 30-04-2015 1:00

zo 03-05-2015 1:53

Bedankt voor de nuttige reacties!


Het is inderdaad voetbal op een bescheiden amateurniveau, maar ik zou er toch graag iets van willen maken. Het lopen van lange afstanden bevalt me ook, zeker omdat ik een goede looppartner heb met dezelfde doelstellingen. Vorige week heb ik nog een 10 miles-wedstrijd gelopen in 1u15 (beter dan verwacht), dus ik heb wel het gevoel dat een halve marathon haalbaar is.

Ik begrijp dat een halve marathon niet per se zinvol is voor voetballers, maar het lijkt me wel een mooie uitdaging om mezelf aan te zetten tot hardlopen. Ik kan dus nu verder opbouwen met lange duurlopen en dan na de halve marathon meer focussen op kortere duurlopen en interval-/sprinttrainingen? Ik dacht om nog een 4-tal weken te focussen op de halve marathon, om me daarna in 4-6 weken klaar te stomen voor het kortere werk?

Alvast bedankt!
Gebruikersavatar
Coolrunners
Lid
Lid
Berichten: 78
Lid geworden op: di 11-03-2014 1:00

wo 06-05-2015 22:56

Op jongere leeftijd is dit misschien perfect mogelijk, maar nu ik 43 heb ik zo goed als elke voetbalwedstrijd die ik speel wel een klein kwetsuurtje als ik 90 minuten speel... Denk dat als ik het nog ga doen, het gewoon bij maximum 1 helft ga houden in de toekomst, al zijn ze maar net met 11.

In principe speel ik al jaren niet meer, maar de liefhebbersclub waar ik vroeger altijd actief was roept me nog wel eens op als ze met veel geblesseerden zitten. Speelde zo vorig seizoen nog een wedstrijd of 5-6. Je kan inderdaad blijven lopen en het is wel leuk met veel meer conditie dan die jonkies op het veld te staan, maar de explosiviteit op de 1e meters is er echt wel af.

In mijn jonge jaren nooit meer dan een middelmatig voetballer geweest (kreeg in mijn beste jaren wel wat betaald per wedstrijd, maar dat ging niet om hogere bedragen dan waar je eens een nachtje mee kan gaan stappen), maar als ik toen de conditie die ik nu heb als hardloper toen had, had ik er misschien wel een centje mee kunnen bijverdienen achteraf bekeken.
Bronst
Lid
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 03-06-2024 14:24

ma 03-06-2024 14:28

ForrestGump schreef:
do 30-04-2015 2:23
Hallo iedereen,

Hoe staan jullie tegenover hardlopen als voorbereiding op/in combinatie met het voetbalseizoen (of een soortgelijke sport)? Ik ben momenteel in opbouw naar een halve marathon, maar ik vroeg me af of dit niet nefast is voor de explosiviteit en snelheid die nodig is bij het voetballen? Of draait het uiteindelijk gewoon om de kracht die je kan ontwikkelen?

Ik zou in juni de halve marathon willen lopen als uitdaging, maar eind juli start dan het voetbalseizoen. Raden jullie me dan aan om een voetbalspecifieke training in te lassen na de halve marathon om de explosiviteit en snelheid opnieuw wat meer te ontwikkelen? En wat zou die training dan inhouden?

Naast voetbal en hardlopen, ben ik onlangs begonnen betrokken te raken bij online games. Meestal ga ik naar casino zonder licentie, selecteer een gamingsite en blijf er urenlang rondhangen. Dit is een goede gelegenheid om plezier te hebben.


Alvast bedankt!

Mvg,
Forrest Gump
Bedankt voor je recensie van The 7th Continent! Ik ben benieuwd naar je ervaring, want ik overweeg zelf ook om het spel aan te schaffen.

Ik begrijp dat de prijs behoorlijk hoog is, en het kan een flinke stap zijn om zoveel geld aan een bordspel uit te geven. Daarom zou ik graag willen weten:

Wat vond je van de kwaliteit van de spelonderdelen?
De kwaliteit van de spelonderdelen is echt uitstekend. De kaarten zijn stevig en mooi geïllustreerd, en de andere componenten voelen ook duurzaam aan. Het spel ziet er prachtig uit op tafel, en de details dragen echt bij aan de sfeer van het spel.

Hoe beviel het speelplezier en de herspeelbaarheid?
Het speelplezier is enorm hoog, vooral als je van avontuur en verkenning houdt. Het spel biedt veel verschillende scenario's en verhaallijnen, wat zorgt voor een hoge herspeelbaarheid. Elke sessie kan anders verlopen, afhankelijk van de keuzes die je maakt en de strategieën die je toepast.

Wat maakt dit spel anders of beter dan andere bordspellen die je hebt gespeeld?
Wat The 7th Continent echt uniek maakt, is de manier waarop het avontuur zich ontvouwt. Het voelt bijna als een open-wereld game in bordspelvorm. De combinatie van puzzels, verkenning en overleven maakt het een diepgaande en meeslepende ervaring. Daarnaast is de solo-modus erg goed uitgewerkt, wat een pluspunt is voor spelers die graag alleen spelen.

Ik hoop dat mijn antwoorden je helpen bij je beslissing. Als je van avontuur en strategisch denken houdt, dan denk ik dat je de investering niet zult betreuren. Alvast veel speelplezier gewenst!
Plaats reactie