lange (langzame) duurloop toch in marathontempo?

Alles over trainingen, methodes, tabellen, trainingsafspraken ed.
Plaats reactie
Roelof-Run
Lid
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: di 05-01-2021 15:15

di 05-01-2021 15:56

Beste lopers,
Wat steeds nog in achterhoofd knaagt voor mijn marathonvoorbereiding. Overal wordt gewezen op belang om lange duurloop echt alleen langzaam te doen ivm vetverbranding, pezen, spieren etc. Tempohardheid wordt getraind via interval , tempolopen , bloklopen met koolhydraatverbranding. Op enig moment staat echter marathondag voor de deur en zul je toch 42,2 km op gewenst marathontempo gaan lopen. Mijn idee is dat je lichaam dan meteen naar koolhydraatverbranding gaat en te snel naar vetverbranding overschakelt. Je lichaam is hierop dan echter niet getraind. Ik heb daarom het idee om het lichaam meer te laten trainen op snellere km's (op lege maag, dus vetverbranding) bij langere duurlopen om het lichaam te laten wennen. Wat is jullie ervaring, visie?

groeten Roelof
Psychorunner
Lid
Lid
Berichten: 3778
Lid geworden op: ma 17-11-2003 1:00
Locatie: Cuzy (France)
Contacteer:

wo 06-01-2021 12:28

Hoi Roelof,

Ik liep tien marathons (PR 03.01.01) en deed mijn lange duurlopen altijd een stuk langzamer dan mijn geplande marathontempo (en ook een stuk langzamer dan mijn normale duurlooptempo).

Geplande marathontempo was in mijn beste jaren 4.15 per km.
Normale duurlooptempo: 4.50 per km.
Marathonduurlooptempo: 5.10 per km (een schatting, ik zou het hier terug kunnen zoeken, maar nu even geen tijd voor).
Dus inderdaad bijna de ´voorgeschreven´ minuut verschil.

Ga er maar vanuit dat je op de wedstrijddag zo goed uitgerust bent, dat jouw lichaam die combinatie van lange ´trage´ duurlopen, tempotrainingen et cetera omzet in de geplande kilometertijden. Ik denk ook dat je jezelf kapotloopt (lees: de kans op blessures fors verhoogt) als je lange duurlopen in wedstrijdtempo doet. Wat ik wel altijd deed: twee weken voor de marathondag een halve marathon (wedstrijd of training) in wedstrijdtempo, maar daarna begon dan ook het forse afbouwen. Wat jou ook kan helpen, ook voor je gevoel: de laatste kilometers van een duurtraining eindigen in hoger tempo.

Als er iemand is, die e.e.a. in technische bewoordingen beter kan uitleggen: graag!

Loop-ze,

Bart
Er is nog nooit iemand in zijn zweet verdronken.
Gebruikersavatar
Hens
Benefactor
Benefactor
Berichten: 6565
Lid geworden op: wo 05-11-2003 1:00
Locatie: Nijmegen

wo 06-01-2021 18:03

Elk goed marathonschema heeft de nodige kilometers op beoogd marathontempo.
Roelof-Run schreef:
di 05-01-2021 15:56
Ik heb daarom het idee om het lichaam meer te laten trainen op snellere km's (op lege maag, dus vetverbranding) bij langere duurlopen om het lichaam te laten wennen.
Je lichaam begint altijd met koolhydraatverbranding, vetverbranding komt later (goed) op gang, ongeacht of je een lege maag hebt of niet. Daar is weinig aan te trainen. Heb je een lege maag en niet genoeg glycogeen opgeslagen, dan zul je extra snel de man-met-de-hamer ontmoeten. Dat is namelijk als je koolhydraten zo goed als op zijn en je voornamelijk op vetverbranding loopt. Dat wil je juist niet.

Snellere km's bij een duurloop lijkt me een onverenigbare tegenstelling.

Een lege maag heeft geen invloed op de wanneer je vetverbranding start c.q. toeneemt.
Gebruikersavatar
bz
Lid
Lid
Berichten: 1732
Lid geworden op: za 29-05-2010 1:00
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

wo 06-01-2021 19:07

Hoe langzamer je loopt, hoe hoger het percentage vet je gebruikt om te verbranden. De absolute hoeveelheid vet die je gebruikt loopt ook op als je hartslag/tempo toeneemt, tot op een punt dat bekend is als je vetmax.

Door onder die grens te trainen verschuif je de grens en leer je je lichaam om efficienter om te gaan met vet als brandstof. De grens ligt in de regel veel lager dan marathontempo. Als voorbeeld, ik heb een labtest gedaan, mijn vetmax zit op een HR van 138, en mijn geschatte marathon tempo zit op een HR van boven de 150.

Boven het vetmax gaat de hoeveelheid calorieen uit koolhydraten sterk omhoog. Je zal tijdens een marathon niet genoeg koolhydraten hebben of bij kunnen eten om het tot een goed einde te brengen.

Dit train je tijdens je lange duurloop. Ik neem aan dat je nog vaker traint in de week, genoeg mogelijkheden om ook specifiek werk te doen.
Geavanceerde marathonlopers doen in de specifieke voorbereidingsfase af en toe ook een lange duurloop met daarin blokken in het marathon tempo, maar dat is meestal een aparte training, bijvoorbeeld 2x4km 3x3km in marathon tempo of andere variaties, meestal begin je met 30 minuten op marathon tempo en bouw je dat in de loop van je trainingscyclus uit naar een uur.

Roelof-Run schreef:
di 05-01-2021 15:56
Beste lopers,
Wat steeds nog in achterhoofd knaagt voor mijn marathonvoorbereiding. Overal wordt gewezen op belang om lange duurloop echt alleen langzaam te doen ivm vetverbranding, pezen, spieren etc. Tempohardheid wordt getraind via interval , tempolopen , bloklopen met koolhydraatverbranding. Op enig moment staat echter marathondag voor de deur en zul je toch 42,2 km op gewenst marathontempo gaan lopen. Mijn idee is dat je lichaam dan meteen naar koolhydraatverbranding gaat en te snel naar vetverbranding overschakelt. Je lichaam is hierop dan echter niet getraind. Ik heb daarom het idee om het lichaam meer te laten trainen op snellere km's (op lege maag, dus vetverbranding) bij langere duurlopen om het lichaam te laten wennen. Wat is jullie ervaring, visie?

groeten Roelof
Gebruikersavatar
MasterRunner
Lid
Lid
Berichten: 4938
Lid geworden op: di 23-11-2004 1:00

do 07-01-2021 22:53

Zou er dan toch een kern van waarheid in zitten dat overal schrijven dat je vooral de langzamere methode moet volgen...... 8O
Plaats reactie