Minder lopen maar meer fietsen

Alles over trainingen, methodes, tabellen, trainingsafspraken ed.
Plaats reactie
luchtfietser
Lid
Lid
Berichten: 2
Lid geworden op: za 26-11-2022 21:00

zo 27-11-2022 14:16

Hoi allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum en hoop hier af en toe terecht te kunnen met vragen over onderandere lopen.

Ik ben een man van 40 jaar en heb in periodes heel mijn leven al hard gelopen. Altijd recreatief, rond de 10 km, tussen de twee of drie keer per week. Verder gewoon sportief en gezond.

Inmiddels merk ik dat fysieke klachten steeds vaker voorkomen en helaas heb ik nu ook meniscus schade.

Omdat ik toch heel graag zou kunnen blijven lopen wil ik mijn loopfrequentie verlagen en dit vervangen met fietsen. Lopen is immers zo belastend. Ik moet wel weer opnieuw opbouwen na vijf maanden niet te hebben gelopen. En dan hoop ik dat het mogelijk is, dat moet ik nog ontdekken. Fietsen als training heb ik niet eerder gedaan, dus ik zal moeten gaan ontdekken hoe dit zit met belasting en herstel.

Specifieke vragen heb ik nog niet echt, maar ik merk dat ik graag wat ervaringen hoor. Ongetwijfeld dat hier sporters zijn die deze combinatie ook doen. En wellicht dat hieruit ook vragen van mijn kant komen. Daarbij ben ik met de jaren steeds voorzichtiger geworden, met opbouw en met doelen. Vooral rustig aan, niet teveel risico en gewoon blij zijn met het kunnen sporten. De tijd dat ik streng met een hartslagmeter train is reeds voorbij. Daarnaast doe ik drie maal per week basiskracht, onder andere core en benen, allemaal lichaamsgewicht. Vanuit die insteek is dit mijn voornemen:

fietsen 2x per week: circa 15 km/ 35 minuten
lopen 1x per week: circa 15 min.

Opbouw: iedere vier weken vijf minuten erbij, zowel fietsen als lopen. Even kijken hoe dat ontwikkeld uiteraard. Ik hoop dat het fietsen enigszins complementair is aan het lopen en dat ik met maar één loop training per week alsnog langzaam kan toewerken naar circa 60 minuten lopen. Ik weet dat het niet helemaal dezelfde belasting is hoor.

Hebben jullie gedachten over mijn bovenstaande bericht?

Wel een specifieke vraag.

toen ik nog wel circa 60 mn kon lopen had ik na het lopen last van mijn kniepezen onderkant. Niet tijdens, maar na. Nu merk ik dit nog niet echt. Maar het doet mij wel afvragen wat het was. En wat voor w-up nu eigenlijk nodig is voor lopen. Voorheen begon ik gewoon rustig te lopen en na 15 minuten merkte ik dat ik 'warm' was, klaar om te gaan.

Nu begin ik met 15 minuten op de hometrainer rustig fietsen en 15 minuten cooldown achteraf. Dat zorgt al direct voor een prettigere start. Ik hoop dat dit blessures of overbalsting kan voorkomen.

Rekken? loopvormen? ik heb altijd gehoord dat hier discussie over is. Maar wellicht dat dit voor een 40 jarige sporter anders is? Hebben jullie hier nog gedachten over?

Uiteraard loop ik op nieuwe, fatsoenlijke schoenen. HOKA, om precies te zijn, met steunzooltjes.

Iedereen die zijn ervaringen of gedachten wil delen, alvast bedankt.

groeten,
Gebruikersavatar
Hens
Benefactor
Benefactor
Berichten: 6646
Lid geworden op: wo 05-11-2003 1:00
Locatie: Nijmegen

ma 28-11-2022 13:34

Pijn bij de kniepees kan van alles zijn, idem geldt voor de meniscus. Het zou zómaar kunnen dat die twee gerelateerd zijn. Ga ermee naar een arts die onderzoekt wat er loos is!
Zelf dingen bedenken is leuk, maar niet gehinderd door kennis van zake. Als het goed is kun je met een arts/specialist overleggen wat wijsheid is. Je moet er bijv. al gauw een 40 jaar mee door kunnen. Een operatie (als die bestaat) zou in jouw geval best nog wel eens zinvol kunnen zijn. Alles hangt af van wat er mis is en hoe van daaruit te handelen.
Persoonlijk vind ik fietsen á 25km/uur best wel pittig, fiets je altijd zo snel?
luchtfietser
Lid
Lid
Berichten: 2
Lid geworden op: za 26-11-2022 21:00

di 06-12-2022 9:59

Ik fiets die snelheid, afhankelijk van omstandigheden, wanneer ik fiets als sport. Dus als ik train. Deze ochtend toch maar met HF meter. zat rond de 150/160 als ik doortrapte, ongeveer 27 km/h. Met lopen, nu ik net weer ben opgestart, zat ik ook op 160, dat zal 155 worden ongeveer. Fietsen is wel minder vermoeiend.

Wtb mijn fysieke klachten, daar wordt aan gewerkt. Ik ben nu vooral benieuwd naar ervaringen van mensen die de combinatie lopen en fietsen doen.
Plaats reactie