vrouw, voeding, botontkalking

Alles over eten en drinken, recepten, afvallen, Atkins, tips ed.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nikka70
Lid
Lid
Berichten: 19
Lid geworden op: zo 06-10-2013 1:00

wo 22-01-2014 12:32

Hallo,

ik ben een vrouw van 27 jaar, loop een 5tal jaren (lange afstand) en in augustus is bij mij osteopenie (botontkalking) vastgesteld. Omdat de dokter niet echt goed weet waarom ik osteopenie heb (calcium in bloed is ok, magnesium is ok, vitamine d is naar de waarden van onze streken ok), ben ik zelf de link gaan leggen met het lopen. Mijn vetgehalte was 15
(ondertussen achttien) en ik at zeer weinig vet (miniem) en geen vlees/vis/eieren. Ondertussen eet ik terug alles en eet ik mijn ADH vet in de hoop mijn botten terug op een normaal botdensideit te krijgen. Zijn er vrouwen die dit ook hebben en hier iets meer over weten? Of misschien iemand die tips heeft of hier iets van afweet? Kan het dat mijn botontkalking komt door een te laag vetgehalte en te lage vetinname? Ondertussen ben ik gestopt met lopen, omdat ik te kampen heb met rug-, knie- en voetpijn. Dit zou komen door een bekkentorsie en zou niet aan de botontkalking te wijten zijn (dit betwijfel ik wel, maar bon...).
Gebruikersavatar
waves
Benefactor
Benefactor
Berichten: 110
Lid geworden op: ma 17-08-2009 1:00
Locatie: Anhem

wo 22-01-2014 18:49

Misschien toch nog extra vitamine D als supplement nemen. Het is een vet-oplosbare vitamine en daar kun je dus lange tijd te kort aan hebben gehad. Ook echte boter gebruiken, zitten goede vetten en vitamines in.

Botontkalking kan idd komen bij een te laag vet percentage, al weet ik niet of het al bij 15% voor vrouwen is. 15% en te weinig vet in je voeding lijkt me in ieder geval zeer ongezond.

Voorlopig even stoppen met lopen lijkt me goed, ondanks dat de schokbelasting van het lopen normaal voor een hogere botdichtheid van je botten zorgen (al is het met hardlopen dan vooral je benen).
Je kunt kracht training gaan doen, als je traint met zware gewichten zal ook de botdichtheid kunnen worden verhoogt. Extra spreienkracht zal ook met hardlopen nuttig zijn, je gebruikt je hele lichaam met hardlopen.
Gebruikersavatar
AdP
Lid
Lid
Berichten: 2244
Lid geworden op: ma 23-02-2009 1:00
Contacteer:

wo 22-01-2014 22:34

Moeilijk onderwerp om op afstand gericht tips te geven.
Dat geldt zeker voor vrouwen, die hormonaal een grotere uitdaging zijn (voor trainer/coach) dan mannen. Belasting bij mannen leidt meestal tot sterkere botten, maar bij vrouwen niet altijd. Voeding, vetpercentage, hormooncyclus, anticonceptipil, slaap, trainen, gewicht, ondergrond, schoeisel speelt allemaal mee. Van afstand durf ik dus geen aanwijzingen te geven, sorry :(.
Gebruikersavatar
Nikka70
Lid
Lid
Berichten: 19
Lid geworden op: zo 06-10-2013 1:00

do 23-01-2014 17:59

Het is misschien dan wel goed dat ik even niet loop.
Supplementen neem ik al bij, vitamine D, magnesium en calcium. Ik vind het erg en redelijk storend dat ik zo weinig begeleiding van dokters/specialisten krijg. Altijd zeggen ze 'yoghurt en kaas' eten. Terwijl ik yoghurt en melk wel al heel mijn leven eet/drink (elke dag!).
Zo'n botscan is niet zo gezond en ik mag dit pas terug over twee jaar laten doen. Ben zelf aan het zoeken op het internet en daar las ik over loopsters die soms al op heel jonge leeftijd met osteopenie geconfronteerd worden. Spijtig dat er nog geen vrouw met hetzelfde probleem gereageerd heeft.
Mijn vraag is eigenlijk simpel: komt dit in orde en is lopen dan nog wel een aangewezen sport? Ik ken mezelf, als ik terug begin, ben ik weer vertrokken. Ik heb geen voldoening van elke week een half uurtje joggen. :)
Gebruikersavatar
RenGekRob
Lid
Lid
Berichten: 382
Lid geworden op: wo 30-10-2013 1:00
Locatie: Doetinchem
Contacteer:

do 23-01-2014 20:00

@Nikka

Hopelijk komt er reactie van iemand met hetzelfde probleem, want voor ons is het lastig je met kennis te helpen als je die niet hebt.

Ik heb wel even in het Engels gezocht en er is best veel over geschreven, hierbij alvast een link, geeft mij ook een beetje inzicht van je problematiek:
http://www.webmd.com/osteoporosis/guide ... edications

Bij jou is jet dus wel vrij vroeg vastgesteld. Dat maakt het xtra lastig.

Vwb trainen is een belangrijk advies - fitness met gewichten - oftewel, werken tegen de zwaartekracht!

Sterkte verder,

Rob
Gebruikersavatar
nadine35
Lid
Lid
Berichten: 595
Lid geworden op: za 28-09-2013 1:00
Locatie: Barendrecht
Contacteer:

do 23-01-2014 20:47

Ik heb zelf geen last van osteoporose maar wil wel even reageren.

De botstofwisseling en calciumhuishouding zijn zeer complexe processen in het menselijk lichaam, daar kan iemand die geen specialist is weinig zinnigs over zeggen.

Enige opmerkingen van een niet-medicus:
Is je PTH al gemeten in je bloed (vit D en PTH werken nauw samen in de handhaving van calcium en fosfaat)?

Calcium in bloed zegt niet alles. Je lichaam probeert calcium in je bloed constant te houden. Dit omdat het voor je hart en spieren heel belangrijk is voldoende calcium te kunnen opnemen uit bloed. Het constant houden van calcium in bloed gebeurt normaal door opname uit voedsel en uitscheiding in urine, en opslag in bot uiteraard. Wanneer je niet voldoende calcium binnen krijgt met je voeding gaat je lichaam het ergens anders vandaan halen, uit je bot dus.

Een persoonlijke vraag, en beantwoord hem vooral niet als je dat niet wilt. Maar heb je toevallig een darmaandoening? Calcium kan wel in zuivel zitten die je tot je neemt, maar als de darm het niet goed kan opnemen komt het niet goed genoeg in je lichaam.

Wat voor calciumsuppletie en vitamine D gebruik je? Kijk eens op de website van de osteoporosestichting voor aanbevolen hoeveelheden.

Het lijkt me niet normaal dat een jonge vrouw osteoporose heeft en ik zou dan ook net zo lang zoeken tot ik een goede internist zou hebben die me niet met een beker yoghurt naar huis stuurt om over 2 jaar terug te komen.

In principe is beweging goed voor herstel van osteoporose. Echter de mate van belasting zal waarschijnlijk wel in verhouding moeten zijn met de mate van botontkalking, om breuken te voorkomen. Ook hier lijkt goede medische begeleiding me aangewezen.

Sterkte met deze rotsituatie.
Gebruikersavatar
Nikka70
Lid
Lid
Berichten: 19
Lid geworden op: zo 06-10-2013 1:00

vr 24-01-2014 18:48

Een rotsituatie is het zeker, ik heb nog geen osteoporose en omdat ik nog jong ben, zou volgens de dokter en specialisten mijn botdensiteit kunnen toenemen. Wat al wel door de specialisten aangehaald is geweest is mijn BMI, die zou te laag zijn om goed te zijn, nl 17. Mijn maandstonden heb ik ook een tijd niet gehad, door o.a. het lopen. Ik probeer nu extra te eten en bij te komen, maar zo gemakkelijk gaat het precies niet. Ik neem calx plus in.
Vroeger had ik heel veel last van mijn darmen, maar sinds ik anders eet is dit veel verbeterd. Ook van lopen kreeg ik vaak diarree ... Mijn schildklier was ok, dokter heeft daar niets over gezegd. Ik neem aan dat PtH op de werking van de schildklier slaat?
Gebruikersavatar
anne1983
Lid
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: za 05-04-2014 1:00

za 05-04-2014 22:11

Ik heb ook osteoporose, vanaf dat ik 23 ben weet ik het. Bij mij is het een genetische vorm, i.c.m. een geschiedenis met anorexia: volgens mijn internist maakt de combinatie van deze 2 de ernst. Kan me voorstellen dat jouw ondergewicht en mogelijk toch ook bijbehorende ondervoeding er deel van uitmaakt. Hardlopen is prima, juist goed voor je botdichtheid (en nee dat is niet plaatselijk in je benen, botten "doen daar niet aan", dat gaat over je hele lijf) maar stap daarvoor is toch wel echt je voedingspatroon goed bekijken (dietiste?). Overigens is bij mij de genetische oorzaak vermoedelijk gelegen in het gebrek aan vitamine D (lees: afwezigheid van...) waardoor calcium niet wordt opgenomen. Ze kunnen dat nooit met zekerheid zeggen, maar dat maakt het in die zin wel makkelijker.

Overigens: osteopenie is niet heel ernstig, zoals je zelf ook schrijft: dat is (nog) geen osteoporose maar in feite een ietwat verminderde staat van je botten. Daar kunnen je fysieke klachten ook in principe niet vandaan komen. Dus misschien toch nog maar eens laten checken op andere oorzaken...?

(Zie trouwens dat je arts heeft gezegd dat je botdichtheid nog toe kan nemen, maar daar ben je eigenlijk al te oud voor, dat gaat tot 25, dus ik vraag me echt wel af wat voor arts je hebt getroffen)
Gebruikersavatar
Hens
Benefactor
Benefactor
Berichten: 6597
Lid geworden op: wo 05-11-2003 1:00
Locatie: Nijmegen

za 08-11-2014 0:34

anne1983 schreef:(Zie trouwens dat je arts heeft gezegd dat je botdichtheid nog toe kan nemen, maar daar ben je eigenlijk al te oud voor, dat gaat tot 25, dus ik vraag me echt wel af wat voor arts je hebt getroffen)
Die arts is volgens mij wat dat betreft wel OK, volgens mijn internetbronnen kan je botdichtheid op elke leeftijd af- en toenemen. Bot is levend weefsel en herstelt en groeit naar behoefte.
Plaats reactie