Nieuw onderzoek heeft aangetoont, dat je de hoeveelheid calorieen in rijst met 50 procent kunt reduceren, door een scheut kokosolie toe te voegen en dan 12 uur te laten afkoelen in de koelkast
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/ond ... ~a3922848/
minder calorieen in rijst
En dan? Meer tussendoortjes eten zeker? 

- evelyne
- Miss Chat'n'Run 2006
- Berichten: 10448
- Lid geworden op: zo 09-11-2003 1:00
- Locatie: Limburg
- Contacteer:
Waarom zou je dat dan gaan doen, ik zie hier geen reden voor.AndriesW schreef:En dan? Meer tussendoortjes eten zeker?
Maar ik,zal nu wel met een minder bezwaard hart eens vaker nasi op het menu zetten.
Misschien denk ik te makkelijk, maar waarom zoveel werk als je ook een halve portie op kunt scheppen?
Ik zal me er overigens niet aan wagen, ik heb mijn calorieën hard nodig.
Ik zal me er overigens niet aan wagen, ik heb mijn calorieën hard nodig.

De vraag is eerst waarom je zulke bewerkte rijst zou eten. Voor gewichtsbeheersing door middel van een lagere calorie-inname? Waarom dan niet, zoals tOOter schrijft, een kleinere portie nemen?evelyne schreef:Waarom zou je dat dan gaan doen, ik zie hier geen reden voor.AndriesW schreef:En dan? Meer tussendoortjes eten zeker?
Maar ik,zal nu wel met een minder bezwaard hart eens vaker nasi op het menu zetten.
Óf er is een onbedwingbare drang naar meer calorieën en dan zal het eten van caloriearme rijst dus leiden tot méér eten in omvang.
Óf er is een onbedwingbare drang naar buikvulling (omvang). Eet dan voedingssupplementen die bijna volledig uit vezels bestaan.

Nee, je lichaam heeft behoefte aan brandstof en het inferieur maken van brandstof lijkt me niet de oplossing. Rijst is uiteraard ook helemaal niet het probleem.
Zelf kan ik bijna letterlijk eten wat en hoeveel ik wil zonder gewichtsverandering. Voor mij is het soms juist zoeken hoe ik aan voldoende calorieën kom.

Uit het artikel op De Volkskrant:
Kortom: deze truc levert vooral een bijdrage aan de voedselverspilling in de wereld en is misschien een medicijn voor hedonistische eters, maar levert geen bijdrage aan een goed herstel na trainingen of een gezonde leefstijl. Meer groente (in verschillende kleuren) en minder rijst is effectiever en ecologischer.Door de rijst met olie te koken en een poos te koelen, wordt die minder goed verteerbaar en haalt het lichaam er maar half zo veel energie uit.
...
Een portie rijst is goed voor ongeveer 240 calorieën, voornamelijk afkomstig van zetmeel. De onderzoekers wisten dat te halveren door verteerbaar zetmeel te veranderen in een onverteerbare variant, zogenaamd 'resistent zetmeel'. Dat kan niet afgebroken worden in de dunne darm en verlaat onverrichter zake het lichaam.
Alle afgekoelde zetmelen, worden automatisch al resistant starch en zijn dus makkelijker op te nemen. Ik zie de toegevoegde waarde van de kokosolie nog niet, maar ik heb het artikel even snel bekeken en zag iets over afkoelen en las dus niet verder.
Ik heb daar dacht ik al eens een artikeltje over geschreven op de site, weet het niet zeker. Dit door de aandacht recent voor de 'bijzondere' resistant starches' waar veel duursporters ineens op gingen hardlopen. Net alsof het een nieuwe vinding was.
Ik heb daar dacht ik al eens een artikeltje over geschreven op de site, weet het niet zeker. Dit door de aandacht recent voor de 'bijzondere' resistant starches' waar veel duursporters ineens op gingen hardlopen. Net alsof het een nieuwe vinding was.
- evelyne
- Miss Chat'n'Run 2006
- Berichten: 10448
- Lid geworden op: zo 09-11-2003 1:00
- Locatie: Limburg
- Contacteer:
AndriesW schreef:
De vraag is eerst waarom je zulke bewerkte rijst zou eten. Voor gewichtsbeheersing door middel van een lagere calorie-inname? Waarom dan niet, zoals tOOter schrijft, een kleinere portie nemen?
Ik zie het gewoon als een manier om eens vaker zonder schuldgevoel rijst op het menu te zetten, ik zal er echt niet meer van gaan eten dan nodig.
En de helft eten lijkt mij ook niet zo'n goed idee, omdat je dan weer snel honger hebt met als gevolg dat je weer gaat eten.
En "bewerkt" is de rijst helemaal niet, je voegt gewoon een theelepeltje kokosolie bij het kookwater, verder niets
Voedingssupplementen gebruik ik ook maar liever eet ik echt voedsel.AndriesW schreef:
Óf er is een onbedwingbare drang naar buikvulling (omvang). Eet dan voedingssupplementen die bijna volledig uit vezels bestaan.
He bah, ik ben echt geen hedonistische eter, en voedsel verspillen doe ik al helemaal niet, bij ons gaat alles op. Als er iets over is, dan in een salade bij de lunch de volgende dag. Een salade overigens met héél veel groenten.AdP schreef: Kortom: deze truc levert vooral een bijdrage aan de voedselverspilling in de wereld en is misschien een medicijn voor hedonistische eters, maar levert geen bijdrage aan een goed herstel na trainingen of een gezonde leefstijl. Meer groente (in verschillende kleuren) en minder rijst is effectiever en ecologischer.
Ik dacht ook niet aan jou (en je familie) evelyne, maar vooral aan de 'armere landen', waarvoor deze oplossing bedacht lijkt te zijn als strijd tegen overgewicht. Op dat (wereld)niveau lijkt promotie van gezonde voeding tegen lagere ecologische kosten mij zinvoller dan het snel-door-de-darm zien te krijgen van in principe gezonde voedingsstoffen.evelyne schreef:He bah, ik ben echt geen hedonistische eter, en voedsel verspillen doe ik al helemaal niet, bij ons gaat alles op. Als er iets over is, dan in een salade bij de lunch de volgende dag. Een salade overigens met héél veel groenten.AdP schreef:Kortom: deze truc levert vooral een bijdrage aan de voedselverspilling in de wereld en is misschien een medicijn voor hedonistische eters, maar levert geen bijdrage aan een goed herstel na trainingen of een gezonde leefstijl. Meer groente (in verschillende kleuren) en minder rijst is effectiever en ecologischer.
Complimenten trouwens voor je lunchsalades: uitstekende sportvoeding, en heerlijk!
Het 'downgraden' van voedsel lijkt mij niet de oplossing om minder calorieën in te nemen.
Als je minder calorieën in wilt nemen moet je gewoon minder eten, daar is geen hogere wiskunde voor nodig.
PS: Om de inname van (snelle, enkelvoudige)suikers te verlagen verdun ik wel alle vruchtensappen die ik drink met water. Zo doe ik 2 keer zo lang met een pak vruchtensap en de smaak is ook beter.
Als je minder calorieën in wilt nemen moet je gewoon minder eten, daar is geen hogere wiskunde voor nodig.
PS: Om de inname van (snelle, enkelvoudige)suikers te verlagen verdun ik wel alle vruchtensappen die ik drink met water. Zo doe ik 2 keer zo lang met een pak vruchtensap en de smaak is ook beter.

Als je denkt dat je moe bent, moet je stoppen met denken.
Dan kan je er beter vet bij doen, dus een sapje met avocado erbij of iets dergelijks. Dat helpt om een minder grote insuline piek te krijgen.Tante_Bep schreef:Het 'downgraden' van voedsel lijkt mij niet de oplossing om minder calorieën in te nemen.
Als je minder calorieën in wilt nemen moet je gewoon minder eten, daar is geen hogere wiskunde voor nodig.
PS: Om de inname van (snelle, enkelvoudige)suikers te verlagen verdun ik wel alle vruchtensappen die ik drink met water. Zo doe ik 2 keer zo lang met een pak vruchtensap en de smaak is ook beter.
Waar denk je aan? Ben benieuwd, want er is veel misverstand over 'vezels'!AndriesW schreef: Eet dan voedingssupplementen die bijna volledig uit vezels bestaan.
Hedonistisch... ik had er nog nooit van gehoord, net zo min als van 'resistant starch' ... Google helpt. (-;
(Hoewel...ik raakte daar verdwaald in "Hedonistisch utilitarisme"):roll:
Hoe dan ook... ik ga voor de logica van het halve portie voor wie een heel portie te veel van het goede vindt.
(Hoewel...ik raakte daar verdwaald in "Hedonistisch utilitarisme"):roll:
Hoe dan ook... ik ga voor de logica van het halve portie voor wie een heel portie te veel van het goede vindt.

't Giet oe goed, bi'j al wa'j doet!
If you've reached your goals, you haven't set them high enough.
If you've reached your goals, you haven't set them high enough.
En natuurlijk: zilvervliesrijst! Evenveel calorieën maar meer mineralen, vitaminen, gezonde olieën en vooral vezels.
@ knnth: ik schreef al dat er veel misverstand bestaat over vezels 

Je bedoelt dus 'ja, ik zie ik rijst eten als een risico voor mijn gewicht vanwege de hoeveelheid calorieën'.evelyne schreef:Ik zie het gewoon als een manier om eens vaker zonder schuldgevoel rijst op het menu te zetten, ik zal er echt niet meer van gaan eten dan nodig.
En de helft eten lijkt mij ook niet zo'n goed idee, omdat je dan weer snel honger hebt met als gevolg dat je weer gaat eten..
Dan eet je geen vlees, geen noten, geen oliën neem ik aan want die bevatten in verhouding nog veel meer calorieën. Ook brood is rijker aan calorieën dan gekookte rijst.
Of gaat het je meer specifiek om de hoeveelheid koolhydraten, waar tegenwoordig vaak tegen geageerd wordt (alsof het één soort voedingsstof zou zijn)?
Het koken van de rijst is uiteraard al een bewerking. Niet de inspanning maar de uitwerking bepaalt of iets sterk bewerkt is of niet. Lees het artikel nog eens. Verandering van moleculaire structuur door een chemische reactie uit te lokken. Als dat niet een 'bewerking' is wat dan wel?evelyne schreef: En "bewerkt" is de rijst helemaal niet, je voegt gewoon een theelepeltje kokosolie bij het kookwater, verder niets
Echt voedsel... rijst bestaande uit onverteerbaar zetmeel?evelyne schreef: Voedingssupplementen gebruik ik ook maar liever eet ik echt voedsel.

Gezien de hoeveelheid calorieën die een theelepel kokosolie al bevat zal de voedingswaarde vooral bestaan uit het vet uit de kokosolie. De rijst zelf is voornamelijk balast geworden.
Het zit 'em in de knipoog. Als gezonde gewichtsbeheersing simpelweg zou bestaan uit het eten van laag calorisch voedsel dan was het allemaal erg gemakkelijk. Gewoon 'dood' voedsel eten, voedsel met nauwelijks voedingswaarde.max09 schreef:Waar denk je aan? Ben benieuwd, want er is veel misverstand over 'vezels'!AndriesW schreef: Eet dan voedingssupplementen die bijna volledig uit vezels bestaan.
Maar nee, je lichaam heeft voldoende voedingsstoffen nodig, dus kwantiteit in calorieën én kwaliteit.
Veel / voldoende fruit en groente eten is en blijft het beste advies.
En verder voor de duidelijkheid, in het artikel gaat het over 'stijgende probleem van overgewicht in ontwikkelingslanden'.
De cijfers zijn overduidelijk. In vele landen wordt al eeuwenlang veel rijst gegeten en overgewicht kwam er bijna niet voor. Dat is veranderd sinds de komst van het moderne fast food. Bizar dat in structuurverandering van rijst een oplossing wordt gezocht. Gaat nergens over.
Rijst is een middenmoter qua caloriedichtheid en mede daarom, naar mijn mening, geschikt om regelmatig te eten. Alleen laag calorisch voedsel eten zou betekenen:
- OF grote hoeveelheden eten, kost veel tijd (en geld)
- OF je calorische behoefte niet halen en daardoor steeds honger en onrust
- OF je calorische behoefte halen of overtreffen... door vreetbuien