Geen ervaringsdeskundige, ook geen marathonloper. Wel heb ik een een ultra op m'n hardloop-CV staan en verschillende trails die aanzienlijk langer duurden dan ik (naar verwachting) over een marathon zou doen. Ik heb zelf twee keer met gelletjes geoefend voor m'n eerste wedstrijd waar ik voeding gebruikte. Dat was voor mij voldoende, met de aantekening dat je tijdens een trail je eigen voeding op de man hebt en dus niet van een organisatie afhankelijk hoeft te zijn.AdP schreef:Misschien zijn er echte ervaringsdeskundigen? Ik ken veel marathonlopers die na 2-3 keer oefenen best vlot lopen op een paar gelletjes met wat water, maar kan niet spreken uit eigen ervaring: ik loop nooit marathons en drink ook nooit onderweg (ook niet bij duurlopen tot 30km).
Ik deed die voorbereiding in twee stapjes. De eerste keer had ik een gelletje mee tijdens een rustige duurloop. De tweede keer tijdens een intensievere training met een tempoblok meteen voor en na het innemen van de gel. Ik heb overigens nooit last gehad van voeding dus meer was niet nodig voor mij.
Dat is ook hoe ik het begrijp uit de literatuur. Daarnaast zou het lopen op een lege maag de effectiviteit van de vetverbranding wel verbeteren, maar zou er geen bewijs zijn dat dit tot betere prestaties leidt.Het is een misverstand dat als je tijdens duurlopen een paar gelletjes inneemt je gelijk geen vetverbranding meer traint. Alsof je spieren dan 100% op suiker lopen en vetverbranding stilstaat. Dat is absoluut niet zo. Het is altijd een mix. Hoe intensiever de inspanning is hoe hoger de suikerverbranding. En hoe groter de glycogeenvoorraden hoe groter het aandeel suikerverbranding. Maar vetverbranding speelt bij matige intensiteit ook altijd een belangrijke rol.
Maar goed, als ik een iets heb geleerd van het lezen van allerlei boeken en sites is dat er vooral geen enkele vorm van consensus bestaat in de hardloopsport en dat er evenveel meningen en theorieën bestaan als dat er trainers en lopers zijn.