Arion inlegzolen en pods

Schoenen, kleding, accessoires, aanbiedingen, te koop aangeboden/ gevraagd
Gebruikersavatar
EddyCreemers
Lid
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 05-07-2017 1:00
Contacteer:

wo 05-07-2017 20:19

Ik heb de inlegzolen en twee pods van Arion (www.getarion.com) voor mezelf besteld, als pre order. De boel wordt in september geleverd.

In mijn hoedanigheid als trainer ben ik zeer geïnteresseerd in looptechniek. Tot dusver werkt dat vooral door te kijken naar de atleet en op basis daarvan geef ik aanwijzingen. Vervolgens kijk ik opnieuw hoe het er uit ziet en krijg ik ook verbale feedback van de loper zelf. Dat is dus al met al behoorlijk subjectief. Met dit nieuwe systeem hoop ik ik wat meer objectieve data te krijgen. Meten is weten, toch?

Het is dus nog even afwachten hoe het in de praktijk gaat werken. Als liefhebber van getalletjes, hoop ik er informatie uit te halen waar ik ook wat mee kan. Het systeem meet wat je voeten doen. Dat is natuurlijk de basis, maar alles daarboven blijft vooralsnog het exclusieve werkterrein van de trainer. Het lijkt me wel een mogelijk waardevolle aanvulling voor mij als trainer.

Iemand ideeën? Voor of tegen? Suggesties?
loopgek
Lid
Lid
Berichten: 3973
Lid geworden op: vr 09-01-2004 1:00
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

do 06-07-2017 12:49

EddyCreemers schreef:Ik heb de inlegzolen en twee pods van Arion besteld.
<knip>
Iemand ideeën? Voor of tegen? Suggesties?
Ik heb net een setje beta Arions. Het is nog niet volledig operationeel maar zeker erg leuk. Ik ga er de komende tijd effe lekker mee stoeien :-)

De manier van voetplaatsing en met hoeveel kracht dat gaat zijn de meest vernieuwende opties. Pasritme, grondcontacttijd, balans etc etc waren ook al wel met andere producten te meten (garmin, stryd,etc). Maar ook nieuw is dat geleverd vermogen nu net als bij wielrenners echt op basis van kracht onder de voet gemeten kan gaan worden. Anderen zoals stryd doen dat op basis van een bewegingssensor en een algoritme, maar kunnen de werkelijk druk (bijv bij wind tegen of op zachte ondergrond) niet meenemen, waar de arion dat wel gaat kunnen.

Hoe de uitkomsten precies zijn, en met name hoe je dat kan vertalen naar praktijk en trainingsadvies is het meest interessant, en moeilijk.
Zolang allerlei trainers en techniekconcepten maar iets blijven roepen (hypes en dogma's) zonder fatsoenlijke onderbouwing is het bijna roeien tegen de stroom in.
Het ergste is momenteel dat iedereen maar blijft roepen dat je absoluut voorvoet moet landen, anders doe je echt verkeerd. En ze zeggen "Kijk maar naar hoe toppers lopen" (hetzelfde geldt ook voor de 180ppm hype). Zucht.

Ten eerste is het onjuist om te roepen dat voorvoetlanding het doel is. Voorvoetlanding (nee, eigenlijk middenvoetlanding) is het gevolg van het lopen met een efficiënte techniek. Het is heel makkelijk, sterker nog het gebeurt heel vaak, dat een loper wel midden-voor landt op zijn voet (omdat dat de instructie was) maar dat dit eerder een loophouding verslechtering geeft dan een verbetering. Lopers gaan het been bijvoorbeeld vooruit steken met de tenen naar beneden, maar blijven wel een veels te lange grondcontacttijd houden, etc.

Ten tweede wordt het overdreven. Alleen in een volle sprint moet je lopen op de voorvoet. Baanatleten lopen ook middenafstand op de voorvoet omdat ze lopen op spikes > door de vorm van die schoenen en de wens om meer grip te hebben met de spikes, lopen ze meer op de voorvoet dan ze met gewone wedstrijdschoenen op de weg doen. Zeker ca 20km/u blijft een middenvoetlanding het meest efficiënt. Kijk het filmpje hieronder maar eens. Dit is de kopgroep in Wierden een paar weken geleden. Het zou statistisch wel heel erg bijzonder zijn als voorvoetlanding het best is, en in de hele kopgroep is er geen een loper te zien die voorvoet als eerste aan de grond zet!
https://youtu.be/pjM2iFGDISo

Ten derde is het best bijzonder dat wij trimmers wel denken de techniek van een toploper te moeten overnemen, terwijl de bijbehorende snelheden nooit gaan halen. En het is ook cherry-picking. Want toppers trainen erg veel> dat willen we dan weer niet kopiëren en gaan we in onze eigen minder is beter sportrusten hype geloven :roll:

Hype's volgen, goeroe's volgen die een aansprekend verhaal hebben maar rammelende onderbouwing, naar volgers luisteren die graag zo'n goeroe willen geloven en dan jouw weer proberen te overtuigen.... ik vind het een lastig vraagstuk.

Voorlopig hou ik het zelf bij de gezondverstand methode. Kijk naar een loper (met slomo video is dat makkelijker) en meet aan die loper (met garmin, stryd, hartslag, arion, whatever. Denk dan na over welke punten significant remmend kunnen zijn in niveau (of blessures in de hand werken). Denk dan na óf dit überhaupt verbeterbaar is (aanleg, anatomie, beschikbare trainingstijd) en zo ja, wat is dan haalbaar en hoe bereik je dat.

En dan geraken we in de mooie thematiek van motorisch leren. Welke oefenstof moet je aanbieden?
Gaat een loper beter hardlopen als hij veel loopscholingsoefeningen doet? Of moet het gezocht worden in krachttraining, of is de range of motion beperkt en bewegelijkheidsoefeningen het middel. Of moet tijdens het lopen een zooltje aan jou doorgeven dat je teveel op je hak land? Of je horloge dat je pasritme te laag is? Of de trainer dat je je schouders te hoog optrekt. Erg veel interventies zijn mogelijk.

En dan de vraag : heeft al dat oefenen wel (significant) effect. Kijk dit filmpje https://youtu.be/3FeQSRJxoPA en vraag je daarna af of we een al ingeslepen looppatroon wel kunnen afleren? Lukt dat wel als je ook nog gewoon traint waarbij je aandacht niet bij je opdracht is en je in je oude pas loopt? Misschien moet je helemaal stoppen met lopen en moet je eerst een methodisch programma volgen zoals Pose. Eerst tijdenlang alleen maar drills en daarna heel voorzichtig gaan hardlopen met je nieuwe techniek?

En steeds maar weer de vraag of het echt wel zin heeft. Kunnen we de beperkte tijd die de meeste lopers nog willen investeren in training niet beter voor 95% uit daadwerkelijk hardlopen laten bestaan? Zolang er zelfs in de wereldtop de meest uiteenlopende technieken zijn te zien , focussen we ons dan niet op het verkeerde? Gewoon rennen, dat is de basis? En het lichaam zoekt dan zelf wel wat bij die anatomie het meest efficiënt is?

Ook best wonderlijk: de hype met natural running, voorvoetlopen, minimalistisch lopen , lopen op 180ppm etc etc is gaande sinds 2005 (eerste Nike free) met een piek na het boek "Born to Run". Belangrijkste peiler was : we lopen verkeerd, en dempende scoen helpen niet want kijk maar hoeveel loopblessures er zijn.
Nu 12 jaar verder is het aantal loopblessures nog veel verder gestegen, en heeft Vibram-Fivefingers een miljoenen claim rechtzaak verloren, en verscheen onlangs een interview met de barefoot professor Lieberman waarin hij terugkrabbelt...

Samenvattend : er is altijd wel iets te verbeteren. En zooltjes en andere meetinstrumenten kunnen helpen de kansen (en vorderingen) inzichtelijk te maken. Het is een puzzel waarbij de loper (en de trainer) zoeken naar kansen die de investering waard zijn.
Maar we moeten niet doorslaan. Geen hypes, loze beloftes, niet overdrijven. Als je hardloper wil worden moet je vooral gaan hardlopen.

In bovenstaande betoog is ook niet bewezen. 8O
Gewoon mijn persoonlijke visie 8)

loopze!
Hardlopen kent geen wetten: hardlopers hebben opvattingen.
Loopgek heet in het echt JanWillem zie ook www.loopgek.nl
loopgek
Lid
Lid
Berichten: 3973
Lid geworden op: vr 09-01-2004 1:00
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

do 06-07-2017 12:51

ps Welkom op chatnrun Eddy :D
Hardlopen kent geen wetten: hardlopers hebben opvattingen.
Loopgek heet in het echt JanWillem zie ook www.loopgek.nl
Gebruikersavatar
EddyCreemers
Lid
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 05-07-2017 1:00
Contacteer:

do 06-07-2017 13:26

Bedankt voor je uitgebreide reactie, loopgek.

Zelf ben ik ook "geëvolueerd" van hiellander, naar voorvoet/midvoet-lander. Maar ook daar kom ik nu weer deels van terug. Bij 10 km/h lopen we bijna allemaal op de hak (enkele elegante dames daargelaten). Bij 20 km/h landen we bijna allemaal een stuk verder naar voren op de voet. Een omslagpunt is geen vast gegeven, maar het betreft een hele wijde range, die ook nog eens voor iedereen verschillend is. Het aardige aan Arion is, dat zij ook niet zeggen dat een van deze methoden het beste is, maar dat het vooral afhankelijk is van de snelheid en dan nog is het individueel erg verschillend.

Dat er allerhande "experts" rondlopen is herkenbaar. Niet gehinderd door gebrek aan kennis.

Het meten van het vermogen tijdens het hardlopen is komen overwaaien van het wielrennen. Met Arion kan het vermogen waarmee je loopt dan weer directer en dus nauwkeuriger gemeten worden dan met de systemen die nu gangbaar zijn. Ook de overige gegevens zijn objectief en ik zie graag wat input van gyrometers, druksensoren, gps-systemen en dergelijke. Die vertellen mij wat er WERKELIJK gebeurt, in tegenstelling tot voornoemde "experts", die hun eigen subjectieve mening als de ultieme waarheid presenteren.

Hardlopen begint al een beetje op voetbal te lijken: Iedereen heeft een mening en de rest moet overtuigd worden. Ik blijf graag nieuwsgierig, ik experimenteer en ik ben graag bereid mijn mening bij te stellen als de feiten daar aanleiding toe geven.
loopgek
Lid
Lid
Berichten: 3973
Lid geworden op: vr 09-01-2004 1:00
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

do 06-07-2017 13:59

EddyCreemers schreef: Ik blijf graag nieuwsgierig, ik experimenteer en ik ben graag bereid mijn mening bij te stellen als de feiten daar aanleiding toe geven.
Dit had ik zomaar letterlijk hetzelfde kunnen typen :-)
Hardlopen kent geen wetten: hardlopers hebben opvattingen.
Loopgek heet in het echt JanWillem zie ook www.loopgek.nl
Gebruikersavatar
EddyCreemers
Lid
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 05-07-2017 1:00
Contacteer:

do 06-07-2017 14:11

Ik typ met de voorvoet, dus ik was net iets sneller... :lol:
Gebruikersavatar
qmark
Lid
Lid
Berichten: 839
Lid geworden op: wo 28-02-2007 1:00
Locatie: Pijnacker

do 06-07-2017 19:53

loopgek schreef:Nu 12 jaar verder is het aantal loopblessures nog veel verder gestegen, en heeft Vibram-Fivefingers een miljoenen claim rechtzaak verloren, en verscheen onlangs een interview met de barefoot professor Lieberman waarin hij terugkrabbelt...
Ik ga maar niet in op alles wat je schrijft; ik ben het wel eens met je 'gezond verstand' methode (en bij mij is dat toevallig minstens 180ppm en op de midden/voorvoet :wink: )
En ik ben ook dol op meten en (achteraf) analyseren dus die Arion lijkt me ook erg leuk om te hebben.

Maar ik was even benieuwd naar je opmerking over het 'interview met Lieberman waarin hij terugkrabbelt'. Heb je daar ook een link naar?

Mark
"Een vraagteken is een vermoeid uitroepteken" (vrij naar Stanislaw Jerzy Lec)
loopgek
Lid
Lid
Berichten: 3973
Lid geworden op: vr 09-01-2004 1:00
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

do 06-07-2017 21:58

qmark schreef:
Maar ik was even benieuwd naar je opmerking over het 'interview met Lieberman waarin hij terugkrabbelt'. Heb je daar ook een link naar?

Mark
Nee, gelezen maar niet opgeslagen. Ik denk dat hij gewoon ergens in mijn facebook timeline langskwam. Dan moet ik fanatiek gaan googlen om dat te vinden.
Hardlopen kent geen wetten: hardlopers hebben opvattingen.
Loopgek heet in het echt JanWillem zie ook www.loopgek.nl
Gebruikersavatar
qmark
Lid
Lid
Berichten: 839
Lid geworden op: wo 28-02-2007 1:00
Locatie: Pijnacker

ma 10-07-2017 9:00

loopgek schreef:
qmark schreef:
Maar ik was even benieuwd naar je opmerking over het 'interview met Lieberman waarin hij terugkrabbelt'. Heb je daar ook een link naar?

Mark
Nee, gelezen maar niet opgeslagen. Ik denk dat hij gewoon ergens in mijn facebook timeline langskwam. Dan moet ik fanatiek gaan googlen om dat te vinden.
De gezond verstand methode zegt me dan dat ik aan deze opmerking niet te veel waarde moet hechten :wink:

"Het heb op faceboek gestaan!" :lol: :lol: :lol:
"Een vraagteken is een vermoeid uitroepteken" (vrij naar Stanislaw Jerzy Lec)
Gebruikersavatar
qmark
Lid
Lid
Berichten: 839
Lid geworden op: wo 28-02-2007 1:00
Locatie: Pijnacker

di 11-07-2017 13:14

Meten = weten, wordt er vaak geroepen. Ik heb dus ook maar een paar zooltjes besteld. :)

De informatie op de website en wat ik verder op internet erover las heeft me toch wel nieuwsgierig gemaakt. Ik ben vooral benieuwd naar 2 dingen:

Voetlanding en afwikkeling. Hopelijk kan deze app de slijtagepatronen op mijn schoenzolen verklaren :wink:
En ik heb het idee dat mijn manier van lopen na zo'n 30 km duidelijk anders is geworden. Misschien dat de app zelfs terugkoppeling kan geven zodat je realtime kan corrigeren.

Powermeting. Groot nadeel van de Stryd is dat het een indirecte meting is, zodat een aantal factoren (wind, ondergrond) niet goed meegenomen wordt.
Afgelopen week een wedstrijd gelopen die weliswaar nauwelijks hoogteverschillen kende, maar wel volledig onverhard en soms nog rul zand.
Hoe kan ik zo'n prestatie nou vergelijken met een wedstrijd op volledig verharde ondergrond? Hoeveel vermogen extra is er nodig op een zachte ondergrond?

Jammer dat ze pas na de vakantie geleverd worden. Loopgek, heb jij de power-meting van de zolen al kunnen vergelijken met die van de stryd? Ik ben benieuwd!

Mark
"Een vraagteken is een vermoeid uitroepteken" (vrij naar Stanislaw Jerzy Lec)
loopgek
Lid
Lid
Berichten: 3973
Lid geworden op: vr 09-01-2004 1:00
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

di 11-07-2017 21:58

qmark schreef: Loopgek, heb jij de power-meting van de zolen al kunnen vergelijken met die van de stryd? Ik ben benieuwd!

Mark
Nee :-( vooralsnog wil de app in android niet zijn werk doen.
Nu wacht ik op toestemming voor de apple app.

Mijn zolen (ik zit in de beta groep) had ik in oktober besteld en betaald, en ik heb ze vorige week ontvangen.
Gezien de huidige bugs zou het me niet verbazen dat september lang niet gehaald gaat worden qua uitleveren....
Ongeduldig zijn is dus lastig in deze :roll:
Hardlopen kent geen wetten: hardlopers hebben opvattingen.
Loopgek heet in het echt JanWillem zie ook www.loopgek.nl
Gebruikersavatar
qmark
Lid
Lid
Berichten: 839
Lid geworden op: wo 28-02-2007 1:00
Locatie: Pijnacker

wo 12-07-2017 19:57

loopgek schreef:
qmark schreef: Loopgek, heb jij de power-meting van de zolen al kunnen vergelijken met die van de stryd? Ik ben benieuwd!

Mark
Nee :-( vooralsnog wil de app in android niet zijn werk doen.
Nu wacht ik op toestemming voor de apple app.

Mijn zolen (ik zit in de beta groep) had ik in oktober besteld en betaald, en ik heb ze vorige week ontvangen.
Gezien de huidige bugs zou het me niet verbazen dat september lang niet gehaald gaat worden qua uitleveren....
Ongeduldig zijn is dus lastig in deze :roll:
"Shipping from September" ze zijn de 2018 vergeten... :?

Ik heb me ook aangemeld voor de nieuwsbrief.
Maar waar je bij sommige websites al na 5 minuten spijt hebt dat je je mailadres hebt gegeven, heb ik hiervan nog steeds niets vernomen. :twisted:

Mark
"Een vraagteken is een vermoeid uitroepteken" (vrij naar Stanislaw Jerzy Lec)
Gebruikersavatar
qmark
Lid
Lid
Berichten: 839
Lid geworden op: wo 28-02-2007 1:00
Locatie: Pijnacker

za 09-09-2017 14:04

Zojuist een nieuwsbrief:
"Unfortunately we’re not able to meet our goal of shipping ARION in September. We’ll be delivering ARION throughout November."
Tja, je kunt het ook positief bekijken. Ze laten in ieder geval eindelijk iets van zich horen :?
"Een vraagteken is een vermoeid uitroepteken" (vrij naar Stanislaw Jerzy Lec)
Gebruikersavatar
EddyCreemers
Lid
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 05-07-2017 1:00
Contacteer:

za 09-09-2017 14:09

Op het gebied van de communicatie is nog veel winst te behalen.

Toezeggingen die niet worden nagekomen, waarbij met het vingertje naar derden gewezen wordt? Zo maak je geen vrienden...
loopgek
Lid
Lid
Berichten: 3973
Lid geworden op: vr 09-01-2004 1:00
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

za 09-09-2017 18:45

qmark schreef:Zojuist een nieuwsbrief:
"Unfortunately we’re not able to meet our goal of shipping ARION in September. We’ll be delivering ARION throughout November."
Ik zei het toch al ;-)
Hardlopen kent geen wetten: hardlopers hebben opvattingen.
Loopgek heet in het echt JanWillem zie ook www.loopgek.nl
Plaats reactie