Puntentelling - de uitgebreide uitleg

Moderator: ChatnRunCircuitMods

Gesloten
Gebruikersavatar
tacohanou
ChatnRunCircuit
ChatnRunCircuit
Berichten: 795
Lid geworden op: ma 30-08-2004 1:00
Locatie: Zevenaar
Contacteer:

zo 15-03-2009 11:04

Wie is “de beste”?
Wanneer een paar ongeveer even oude jongemannen een wedstrijd tegen elkaar lopen, dan hoef je maar bij de finish te kijken in welke volgorde ze over de eindstreep komen om te zien wie van hen die dag de beste is. Maar hoe bepaal je dat in een minder homogene groep met uiteenlopende leeftijden? Voor de absolute snelheid blijft de aankomsttijd bepalend, maar een 55-jarige die de 10km in 40 minuten loopt levert gevoelsmatig een grotere prestatie dan een 23-jarige die er 39 minuten over doet. Hoe kun je dat inzichtelijk maken?

Nog ingewikkelder wordt het wanneer je de geleverde prestaties op verschillende afstanden wilt vergelijken of mannen met vrouwen.
Hiervoor heeft onze Jan (MiepMiep) samen met de organisatie een objectieve maat voor zijn/haar prestatie gemaakt: de Prestatie-index.

Uiteindelijk blijft het doel van het CnR ???-circuit om er naast een sportieve strijd ook een gezellige samenkomst van te maken met zoveel mogelijk forumleden. Daarom zijn er naast de punten op basis van de gelopen tijd ook bonuspunten te verdienen voor het meedoen.

Hieronder nog een uitleg hoe de prestatie-index tot stand is gekomen.

Welke factoren spelen een rol?

Individueel zijn er altijd uitzonderingen en dat valt niet in een formule te vangen. We moeten daarom uitgaan van gemiddelde profielen van grote groepen. Zo zal een gemiddelde loper zich in het begin van zijn carrière steeds verbeteren en naarmate hij ouder gaat hij minder hard lopen, ook al blijft hij hard trainen.

Zoals dit voorbeeld al aangeeft moeten we rekening houden met het verloop van de absolute prestaties t.o.v. de leeftijd. De fysieke verschillen van mannen en vrouwen hebben ook invloed op de prestaties, dus ook het geslacht is een aspect dat een rol speelt in de berekening.

Niet alleen de afstand speelt een rol, maar ook de zwaarte van het parcours en de weersomstandigheden. Voor de eenvoud houden we daar geen rekening mee.

Leeftijd en geslacht

Profielen voor de invloed van leeftijd en geslacht zijn te maken door analyse van uitslagen van wedstrijden.
Afbeelding

Afstand

Voor de invloed van de afstand kun je gebruik maken van de vuistregel “verdubbel de tijd bij verdubbeling van de afstand en tel er 5% bij op”. In een formule omgezet geeft dit:

(afstandA / afstandB) 1,07 = tijdA / tijdB

Controle of dit klopt voor de vuistregel:

( d / 2d ) 1,07 = t / (2t + 0,05 * 2t) =>
( 0,5 ) 1,07 = 1 / 2,1 =>
0,47631 = 0,47619 en dat is maar een kleine afwijking

Met deze formule kunnen we voor een gelopen tA op afstand dA de tijd tB berekenen die dezelfde loper op afstand dB zou kunnen lopen. Natuurlijk is de voorspelling beter naarmate de beide afstanden dichter bij elkaar liggen. Met andere woorden: een 10km tijd is een betere voorspeller voor de 15km dan voor de marathon.

Berekening Prestatie-index

De berekening van de Prestatie-index is zo opgezet dat een goedgetrainde, talentvolle clubloper de norm is. Hij/zij krijgt een Prestatie-index van 100. Lopers die beter presteren krijgen een hogere score en mindere lopers krijgen een score onder de 100. Bedenk dat dit voor iedere leeftijd moet gelden, d.w.z. dat zowel een goede loper van 25 jaar als een goede loper van 55 jaar een score van 100 krijgen.

Om de Prestatie-index te kunnen berekenen moeten we de tijden weten die de goede lopers (m/v) van verschillende leeftijd lopen. Die tijden zetten we vervolgens in tabellen. We hebben eerder gezien dat we uit één afstand alle andere afstanden kunnen afleiden, hebben we maar één leeftijd-tijd normtabel per geslacht nodig, b.v. 10km tijden. Voor de verdere berekening is het handig om in de tabel de tijden in secondes te noteren. De tabel voor de mannen ziet er dan b.v. als volgt uit.

Man 31 2130
Man 32 2140
Man 33 2160
Man 34 2180
Man 35 2230

Volgens deze tabel loopt de man van 31 met Prestatie-index=100 de 10km in 2130 secondes (=0:35:20).

De berekening van de Prestatie-index voor een loper met leeftijd L gaat nu als volgt.

1) Neem de 10km tijd T10km van de loper
2) Zoek de normtijd Tnorm voor leeftijd L in de tabel
3) Prestatie-index = (Tnorm / T10km) * 100

Wanneer de loper een andere afstand heeft gelopen dan 10km, dan moeten we volgens de eerder gegeven formule zijn 10km-tijd bereken. Als de loper over afstand D een tijd TD heeft gelopen is zijn 10km-tijd:

T10km = TD * (10 / D)1,07

Als we dit invullen in de formule voor de Prestatie-index krijgen we als algemene formule:

Prestatie-index = (Tnorm / (TD * (10 / D)1,07 ) * 100 = (Tnorm / TD) * (D/10)1,07 * 100

De normtijd Tnorm is de waarde voor leeftijd L uit de tabel: man[L] of vrouw[L]


Dus voor de mannen: Prestatie-index = (man[L] / TD) * (D/10)1,07 * 100

En voor de dames: Prestatie-index = (vrouw[L] / TD) * (D/10)1,07 * 100

Normtabellen

We hebben al aangegeven dat we voor de mannen en de vrouwen elk een tabel moeten maken met voor iedere leeftijd de 10km tijd van een goede loper. Maar wat is een ‘goede loper’ en hoe hard loopt hij/zij? Dit begrip is niet concreet genoeg om onze tabellen mee samen te stellen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om dit probleem op te lossen. We zouden de records (wereld/europees/nationaal) voor iedere leeftijdsklasse kunnen gebruiken. Deze zijn op internet te vinden, maar dan hebben we wel tijden die niet echt bij onze doelgroep passen. Bovendien kan dan iemand alleen een score boven de 100 krijgen wanneer hij een record loopt.

Een beter oplossing is het analyseren van de uitslagen van een 10km wedstrijd met veel deelnemers. Dit is gedaan en per leeftijd is de tijd genomen waar 80% van de deelnemers met dezelfde leeftijd achter blijft.
Robisrunning
ChatnRunCircuit
ChatnRunCircuit
Berichten: 5151
Lid geworden op: ma 14-05-2007 1:00
Locatie: Westervoort
Contacteer:

zo 22-03-2009 23:49

Hier is hij dan:
The One and Only Chat'n'Run-circuit Calculator

Speciaal aangepast voor de puntentelling van ons circuit.
Uitleg is overbodig.....en hij kan niet stuk.

Oh ja, de Conditie-index zijn de punten waarmee we rekenen in het klassement (uiteraard excl. bonuspunten).

Met dank aan onze reken-en programmeerdeskundige Jan Broers (MiepMiep) :d:
Reacties kun je hier geven.

Mocht de calculator niet werken, kijk dan even of je de Adobe Flashplayer hebt geïnstalleerd.
The trail is the thing, not the end of the trail.
If you travel too fast you miss all you are travelling for.... ;-€

Weblog
Gesloten